“Tehnologia Equal – Smartphone-ul de la capriciu la necesitate” este un eveniment în spațiul public (zone pietonale, parcuri), care își propune să arate publicului văzător cum folosește un nevăzător un Smartphone, cum “înțelege” imagini și cum poate lucra și interacționa firesc, dacă are acces la tehnologia asistivă.

Noi, ADU – Asociația pentru Dezvoltare Urbană, organizăm acest eveniment în zone publice pentru că ne dorim ca mesajul să ajungă la cât mai mulți oameni și să facem cunoscute beneficiile aduse comunității nevăzătorilor de tehnologie, prin intermediul telefonului mobil.

Am plecat de la premisa că mulţi oameni nu știu că un nevăzător folosește un ecran fără butoane și vrem să arătăm nu numai cum îl folosește, ci și multiplele beneficii pe care le oferă această tehnologie asistivă. La final, ne dorim ca cei care ne-au vizitat să sprijine demersul nostru de a-i ajuta pe nevăzători să obțină mai ușor acces la un Smartphone, prin casa de asigurări, care a a inițiat un proiect prin care sa extindă lista echipamentelor asisitive decontate de stat. De aceea, am inițiat o petiție online pe care încurajăm cât mai multă lume s-o semneze.

Scopul principal este introducerea Smartphone-ului pe lista de accesorii tiflotehnice decontate.

Pentru a crea o mai mare vizibilitate asupra situației comunității nevăzătorilor și pentru a încuraja comunicarea între cele două comunități, am construit o căsuță de lemn, pictată pe dinafară de artistul Laurențiu Dimişcă, iar interiorul l-am transformat într-o cameră obscură. Aceasta reproduce, pentru cei curajoși care intră câteva minute, lipsa informației vizuale. Iar la exterior se poate experimenta orientarea cu bastonul alb, jocul cu mingea de fotbal cu clopoței, aplicațiile de mobil – tehnologie asistivă (Seeing Ai, Aipoly, Google Lookout, etc.) și imaginile tactile accesibilizate pentru nevăzători.

Practic, vor fi 2 spații cu același mesaj: Tehnologia asistivă crește considerabil calitatea vieții unui nevăzător, iar ea există aproape pe orice Smartphone.

Alt obiectiv este activarea comunității persoanelor cu deficiențe de vedere și familiile lor, pentru că ne dorim ca un părinte/ aparținător de copil cu deficiențe de vedere să experimenteze și să înțeleagă de ce trebuie să îi cumpere un Smartphone copilului său.